DIVORCI. LIQUIDACIÓ DE L’EMPRESA FAMILIAR

Una sentència obliga el cònjuge que explota l’empresa familiar a adquirir el paquet de participacions socials

DIVORCI. LIQUIDACIÓ DE L’EMPRESA FAMILIAR

Una sentència recent del Tribunal Suprem (TS) condemna un dels cònjuges —l’espòs— a adquirir el paquet minoritari de participacions de l’empresa constituïda per a l’explotació del negoci familiar de les parts que ell gestiona professionalment, amb pagament a l’altre —l’esposa— del valor de la meitat del mateix.

Es tracta d’un matrimoni divorciat que liquidava la societat de guanys. L’espòs pretenia que aquest paquet minoritari de participacions fos adjudicat a l’esposa o que es procedís a vendre’l en subhasta pública, solució a la qual l’esposa s’oposava, ja que considerava que en la seva condició de sòcia minoritària en front del seu exmarit, no tindria control sobre la mateixa ni podria vendre aquestes participacions, ja que cap inversor no troba atractiu entrar en una societat familiar.

El TS ha considerat que, en aquestes circumstàncies, adjudicar a l’esposa el paquet minoritari d’accions, a més de castigar-la a una espècie de vinculació perpètua i a una situació font de conflictes, incompleix la finalitat mateixa de la liquidació, que no és altra que la de posar fi a les situacions d’indivisió no desitjades.

En aquestes circumstàncies, la venda en subhasta pública és il·lusòria i conclouria amb l’adquisició de les participacions per part dels socis mateixos per una quantitat molt inferior a la valorada.

No obstant això, aquesta sentència no ha estat exempta de controvèrsia en el si del TS, ja que algun dels magistrats ha signat vot particular discrepant, considerant que s’ha generat un precedent innecessari i contraproduent en les liquidacions de les societats legals de guanys, en supòsits freqüents en què l’activitat d’un dels cònjuges es du a terme mitjançant una societat mercantil i en els supòsits en què les accions o participacions socials són beneficiàries.

 

 

Si necessiteu un advocat per a tramitar un procés de família, divorci o liquidació del patrimoni familiar, els nostres professionals us assessoraran adequadament i defensaran els vostres interessos.

Susbcriu-te a la nostra newsletter

Vols mantenir-te al corrent de totes les novetats de l'àmbit jurídic, laboral, comptable i fiscal? Subscriu-te per a mantenir-te informat

Fes clic aquí per a subscriure't a la newsletter