Mala praxis mèdica

Un cop l’administració ha denegat la indemnització reclamada, el perjudicat pot demandar per una quantitat superior davant els tribunals

Mala praxis mèdica

Una dona reclama a l’administració responsable del servei públic de salut del seu municipi que la indemnitzi amb 9.000 euros, a causa del perjudici que li va ocasionar en no haver accedit, malgrat que ella hi insistís, a que se li fes una prova d’embaràs. Cosa que no va ocórrer fins que l’estat de gestació de la dona era superior a 6 meses, raó per la qual ja no va poder decidir si volia tenir la criatura o no.

Com que l’administració no respon a la reclamació, la dona acudeix a la justícia ordinària, però aquesta vegada sol·licita que se la indemnitzi amb 80.000 euros.

Els tribunals desestimen la reclamació. Per començar, no aprecien mala praxis mèdica. A més, assenyalen que quan s’ha reclamat una indemnització per la via administrativa, la quantitat no es pot modificar quan es reclama davant dels tribunals.

Així doncs, decideix recórrer al Tribunal Suprem (TS), el qual no només li dona la raó, sinó que també decideix declarar doctrina per tal que se segueixi el mateix criteri a l’hora de decidir sobre futures controvèrsies semblants a aquesta. El TS ha dit que, un cop s’hagi reclamat una indemnització per la via administrativa, la quantitat d’aquesta es pot modificar quan es reclama per la via judicial si es basa en els mateixos fets i en la mateixa raó petitòria.

Centrant-se en aquest cas concret, el TS assenyala que la reclamant ha mantingut la mateixa raó petitòria (un embaràs no desitjat de diagnòstic tardà), així com els mateixos fets determinants amb què justifica la indemnització sol·licitada.

La indemnització de 9.000 euros sol·licitada inicialment per la interessada respon a un dany material concret relatiu a les despeses de manteniment de la seva filla i ella durant un any, sense fer referència a altres conceptes.

Els 80.000 euros que ha reclamat per la via judicial completen la indemnització sol·licitada i inclouen els danys morals derivats de l’actuació mèdica qüestionada, calculats en atenció a la doctrina dels tribunals en reclamacions de responsabilitat per «embarassos no desitjats».

 

Si us trobeu en una situació similar de la qual l’administració podria ser responsable, els nostres professionals analitzaran el vostre cas i valoraran si podeu iniciar actuacions per a rescabalar el dany que se us ha causat.

<bSusbcriu-te a la nostra newsletter>

Susbcriu-te a la nostra newsletter

Vols mantenir-te al corrent de totes les novetats de l'àmbit jurídic, laboral, comptable i fiscal? Subscriu-te per a mantenir-te informat

Fes clic aquí per a subscriure't a la newsletter