CONTRACTES AMB AGÈCIES INMOBILIÀRIES

Els venedors disposen d’algun termini per a desistir del contracte signat al seu domicili particular per a gestionar la venda d’un habitatge?

CONTRACTES AMB AGÈCIES INMOBILIÀRIES

Uns particulars van signar al seu domicili un contracte amb una agència immobiliària per a gestionar la venda del seu habitatge (contracte de corretatge). La immobiliària va trobar uns compradors i reclama als venedors el pagament dels honoraris del contracte, que no paguen al·legant que el contracte es va signar fora d’establiment comercial i no incloïa el dret de desistiment. Havien enviat un burofax per a comunicar que no vendrien l’habitatge.

La controvèrsia arriba als jutjats, que en part donen la raó a la immobiliària, perquè els venedors van decidir no vendre el pis unilateralment i van comunicar que desistien de la venda fora de termini. Se’ls condemna a indemnitzar la immobiliària, però en menor quantitat de la que aquesta reclamava. No obstant això, l’Audiència Provincial resol el recurs presentat pels venedors-consumidors donant-los la raó, perquè no es va informar del dret de desistiment, de manera que van desistir vàlidament del contracte.

Aleshores la immobiliària recorre al Tribunal Suprem (TS), ja que considera que els venedors-consumidors no podien desistir perquè el contracte ja s’havia complert.

El TS assenyala que la llei reconeix al consumidor d’aquest tipus de contractes celebrats al seu domicili amb un empresari el dret a desistir durant un termini, des que aquest se celebra, de:

• 14 dies naturals, si l’empresari ha complert el deure d’informació.

• 12 mesos i 14 dies des de la celebració del contracte, si l’empresari no ha complert el deure d’informació.

Perquè el consumidor quedi privat del dret de desistiment, s’exigeix que hagi consentit que s’iniciï la prestació del servei i sigui plenament conscient que l’execució d’aquesta comportarà la pèrdua del dret de desistiment. En definitiva, si no existeix informació prèvia per part de la immobiliària i el consumidor no presta el consentiment exprés per a l’inici de la prestació al mateix temps que reconeix que és ple coneixedor del fet que amb l’execució perdrà el dret a desistir, aquest dret es conserva fins i tot quan el contracte s’ha executat completament, i no assumirà cap cost.

Susbcriu-te a la nostra newsletter

Vols mantenir-te al corrent de totes les novetats de l'àmbit jurídic, laboral, comptable i fiscal? Subscriu-te per a mantenir-te informat

Fes clic aquí per a subscriure't a la newsletter